onsdag 23. april 2008

Norsk lyriker

Vår gruppe (Rishab, Vilde og jeg) hadde om lyrikeren Kolbein Falkeid. Hvis jeg skal skrive en veldig kort oppsummering av det vi presenterte vil det kun bli det viktigste. Det er selvfølgelig mye mer å si om denne mannen, men her kommer kortversjonen.

Kolbein Falkeid ble født i Haugesund i 1933. Han har ikke bare skrevet dikt, men også skuespill. I tillegg har han skrevet mange av visesangene til den kjente norske gruppa ”VAMP”.
Han er en moderne dikter som holder til i perioden vi kaller modernismen. Denne perioden kjennetegnes av at den fremhever det nye og bryter ofte med tradisjonelle uttrykksformer. Perioden kjennetegnes også av eksperimentering, fremskrittstro og såkalt kunstnerisk frigjøring. Diktene til Kolbein Falkeid uttrykker ofte en global forståelse og internasjonal solidaritet.

Diktet ”Nå” (skroll litt ned på Maria's blogg så finner du det)

Her er vår korte, overfladiske analyse av diktet: Vi får en følelse av at dette er oppfordringer som kommer fra en person som snakker av egen erfaring. Kanskje dikteren er frustrert fordi han ikke har tatt sjanser der han hadde mulighet til det. Kanskje ser han bedre enn oss andre hvilke ødeleggelser som foregår i naturen rundt oss. Kanskje ser han ansvarsfraskrivelsen i samfunnet og hos det enkelte individ. Han prøver i alle fall å oppfordre alle som leser diktet til å ta ansvar, og å ta sjansene mens man har dem. Å leve livet her og nå, å gripe dagen.

Jeg synes det var helt OK å jobbe på denne måten, det var ganske stressende på grunn av den korte tiden vi fikk, men det var greit å bli ferdig på skolen. Man lærte en del om sitt eget stoff, men kanskje ikke like mye av de andres fordi man gjerne er mest konsentrert om sin egen fremføring. Men jeg synes det er en fin variasjon i den ellers ganske så ensformige skolehverdagen;)

1 kommentar:

ŘÌ$H sa...

Det var en glede å samarbeide med deg min store og høye choco-stressball!